هر سایت و هر برنامه یا بازی نیاز به یک سرور دارد (به غیر از برنامه و بازی های آفلاین) . شاید شما هم اسم سرور و هاست را شنیده باشید اما برایتان سوال باشد که سرور چیست؟ یا اینکه اصطلاحات سرور اختصاصی و سرور مجازی را شنیده باشید و با خود بگویید فرق بین سرور مجازی و اختصاصی چیست؟ یا اینکه هاست چیست و تفاوتش با سرور چیست؟ ما در این مطلب قرار است که به همه این سوالات پاسخ دهیم و شما را با سرور مجازی ، اختصاصی ، هاست و دیگر اصطلاحات در این حوزه آشنا کنیم.
سرور چیست؟
ابتدا به پایه ترین قسمت یعنی سرور می پردازیم. اما سرور چیست؟ سرور در واقع یک نوع کامپیوتر می باشد که همیشه روشن است و به اینترنت متصل است. معمولا سرور ها منابع سخت افزاری قوی دارند و انواع مختلفی دارند. از جمله انواع سرور ها: سرور معمولی ، پردازشی ، گرافیکی و سرور دانلود می باشد.
سرور معمولی از تمام منابع سخت افزاری به صورت یکسان بهره می برد. و برای عموم کاربران کاربرد دارد و معمولا از این نوع سرور ها برای میزبانی وب سایت و وب سرویس استفاده می شود. سرور پردازشی معمولا پردازنده قوی تر و رم بیشتری دارد. این سرور ها برای پروسس های سنگین و حل معادلات کاربرد دارند. سرور های گرافیکی پردازنده های گرافیکی قوی تری دارند و برای رندر های سنگین و ایجاد اشیا سه بعدی و انیمیشن سازی به کار می روند. سرور دانلود نیز پردازنده ضعیف تر و رم کمتر دارد اما حافظه ای زیاد برای ذخیره فایل های مختلف دارد.
پس سرور مثل یک کامپیوتر دارای قطعات سخت افزاری مانند پردازنده ، رم و … می باشد و تفاوت آن این است که همیشه روشن بوده و به اینترنت متصل است. اما از نظر شبکه ، سرور با یک کامپیوتر معمولی خیلی فرق دارد که در این مطلب جای آن نیست.
دیتا سنتر چیست؟
دیتا سنتر مکانی می باشد که چندین سرور با هم در آن قرار دارند. در واقع دیتاسنتر ها مکان فیزیکی انواع مختلف سرور ها می باشند و وظیفه نگهداری و تعمیر آن سرور ها را دارند. اگر برق یک دیتاسنتر از بین برود ، صد ها سایت و برنامه از کار می افتند. مهم ترین دیتاسنتر ها در ایران عبارتند از: دیتاسنتر افرانت ، پارس آنلاین ، تبیان ، زیرساخت ، ایرانسل ، شاتل ، آسیاتک ، شهراد و همراه اول.
تفاوت سرور مجازی و اختصاصی
در سرور اختصاصی همان طور که اسمش پیداست ، تمام منابع سرور در اختیار شما قرار می گیرد. با اینکار امنیت بیشتری دارید و دیگر دغدغه منابع سرور را نخواهید داشت. اما قیمت سرور اختصاصی بسیار گران است و شما باید برای هر ماه استفاده از این سرور هزینه زیادی کنید. همچنین منابع یک سرور اختصاصی بسیار زیاد است که اصلا برای یک نفر یا حتی ده نفر هم زیادی است و رسما این نوع سرور به درد کار های شخصی نمی خورد. مگر اینکه دارای یک شرکت بزرگ باشید که بخواهید سرور اختصاصی خود را داشته باشید.
سرور مجازی از آن طرف ارزان تر است و مسلما منابع کمتری از سرور تحت اختیار شما قرار می گیرد. در واقع یک سرور را می توان با مجازی ساز ها به چند قسمت تبدیل کرد و برای هر قسمت یک سیستم عامل نصب کرد. هر کدام از این قسمت ها یک سرور مجازی می شود که در اختیار کاربران قرار می گیرد. مثلا اگر یک سرور باشد که دارای 100 گیگ رم و یک پردازنده 100 هسته ای باشد ، می توان آن را 10 قسمت تقسیم کرد که هر کدام 10 گیگ رم و 10 هسته از آن پردازنده را در اختیار داشته باشند. قیمت سرور مجازی مناسب تر می باشد و منابع سرور مجازی کاملا برای یک فرد مناسب است.
هاست چیست؟
هاست همانند سرور مجازی می باشد با این تفاوت که سخت افزار و محیطی را به شما ارائه می دهد که مخصوص وب سایت یا وب سرویس می باشد. شما در هاست به یک کنترل پنل که همیشه یا cpanel و یا دایرکت ادمین می باشد دسترسی دارید. این کنترل پنل ها برای مدیریت وب سایت ها می باشند. از آنجایی که میزبانی یک وب سایت چندان نیاز به منابع سخت افزاری ندارد در هاست منابع زیادی در اختیار شما قرار نمی گیرد. فقط به قدری که بتوانید سایت خود را در آن هاست میزبانی کنید.
پس یک هاست محیطی مجازی سازی شده برای میزبانی یک وب سایت می باشد در حالی که سرور مجازی ، یک سیستم عامل مجازی سازی شده دارد. پس سرور مجازی منابع سخت افزاری کنترل بیشتری به شما ارائه می دهد.
ترافیک سرور چیست؟
اگر هنگام خرید سرور یا هاست دقت کرده باشید می بینید که یک معیار وجود دارد به نام ترافیک سرور که معمولا با بایت هم اندازه گیری می شود. به طور مثال یک سرور ترافیک 500 گیگابایت دارد و یک سرور دیگر هم ترافیک نامحدود. حالا منظور از این ترافیک چیست؟ منظور از این ترافیک استفاده کاربران از حجم اینترنت سرور می باشد. به طور مثال اگر یک سرور دانلود داشته باشیم که در داخل آن یک فایل 100 گیگابایتی داشته باشیم و یک کاربر آن فایل را دانلود کند در آن زمان از ترافیک سرور 100 گیگابایت استفاده شده است. اگر آن کاربر آن فایل را 5 بار به صورت کامل دانلود کند از ترافیک سرور 500 گیگابایت استفاده کرده است.
پس هر زمان دیدید که یک هاست و سرور یک حجم از ترافیک خاصی دارد در اینجا مثلا 100 گیگابایت ، یعنی شما و کاربرانتان نمی توانید بیشتر از 100 گیگ فایل یا هر چیز دیگری از این سرور دانلود کنید. از آنجایی که وب سایت هم مجموعه ای از چندین فایل می باشد شما با هر زمان باز کردن وب سایت کمی از ترافیک را مصرف می کنید. معمولا صفحه اصلی بین 500 کیلوبایت تا 2 مگابایت می باشد. پس اگر کاربران خیلی زیادی روزانه از وب سایت شما بازدید کنند ، ممکن است که این ترافیک محدود برای شما مشکل شود. البته این را هم بگوییم که معمولا بیشتر سایت های فروش هاست و سرور این حجم ترافیک را ماهانه حساب می کنند. یعنی در مثال قبل شما در هر ماه می توانید 100 گیگ ترافیک داشته باشید.
درخواست (request) کاربران برای وب سایت چیست؟
هنگامی که کاربر وارد سایت می شود ، به یک دکمه کلیک می کند یا هر عمل دیگری باعث می شود که یک درخواست از مرورگر کاربر به سرور ارسال شود که سرور آن درخواست را پردازش می کند و بعد از آن سرور جواب (response) را برای کاربر می فرستد. اینها همه رد و بدل هایی هستند که بین کاربر و سرور با پروتکل http انجام می شوند. همان طور که گفته شد سرور هر درخواست کاربر را پردازش می کند. اگر این درخواست ها به قدری زیاد باشند که سرور نتواند به موقع درخواست ها را پردازش کند ، باعث می شود که سرور هنگ کند و ارور های مختلفی رخ دهد و سایت down شود. یعنی دیگر سایت باز نمی شود. پس شما باید حواستان باشد که چه قدر کاربر به سایت شما بازدید میکنند که این اتفاق برای شما نیوفتد.
بهترین سیستم عامل برای سرور چیست؟
در کل دو سیستم عامل معروف برای سرور وجود دارد: لینوکس و ویندوز سرور. اما این که در سرور مجازی یا اختصاصی خود از چه سیستم عاملی استفاده کنید ، واقعا مهم است. انتخاب سیستم عامل صحیح می تواند باعث افزایش امنیت و صرفه جویی در استفاده از منابع سرور شود. حالا کدام یک از این دو بهترین است؟ برای جواب این سوال باید در ابتدا این دو را کامل بشناسیم:
ویندوز سرور چیست؟
ویندوز سرور یک نسخه از ویندوز می باشد که برای سرور ها ساخته شده است. ونیدوز سرور از نظر رابط کاربری بسیار شبیه به ویندوز معمولی می باشد. ویندوز سرور مانند ویندوز دارای تسک بار ، منوی استارت و … می باشد. شما می توانید مانند ویندوز معمولی در داخل ویندوز سرور برنامه نصب کنید و عکس و ویدیو ببینید و … با این تفاوت که ویندوز سرور برنامه هایی دارد که به شما اجازه می دهد سرور خود را مدیریت کنید و بتوانید وب سرویس و امثال آن را در سرور خود راه اندازی کنید.
ویندوز سرور دارای چندین نسخه می باشد که هر کدام بر پایه ویندوز معمولی در آن دوران هستند. مثلا ویندوز سرور 2003 بر پایه ویندوز xp می باشد و نسخه 2016 و 2019 بر اساس نسخه های متفاوت ویندوز 10 می باشند که در آن زمان عرضه شده اند. به عنوان یکی از سیستم عامل های سرور، ویندوز سرور با ارائه پشتیبانی از محصولات مختلف، مانند SQL Server ،Exchange Server و SharePoint Server ، به سازمان ها و کسب و کار ها کمک می کند تا بهترین امکانات مدیریت سرور، امنیت و عملکرد را داشته باشند. همچنین، ویندوز سرور با قابلیت های سرور منجر ماژول هایی مانند IIS (Internet Information Services)، FTP Server و File Server، زیرساخت مناسبی برای میزبانی وب سایتها و برنامههای دیگر را فراهم می کند.
سیستم عامل لینوکس برای سرور چیست؟
لینوکس یک سیستم عامل متن باز می باشد که توزیع های متفاوتی دارد. حالا منظور از توزیع چیست؟ از آنجایی که لینوکس متن باز است به معنای این می باشد که هر فردی می تواند کد های این سیستم عامل را بردارد و تغییر دهد و اسم آن را نیز عوض کند. این توزیع ها بر اساس لینوکس می باشند ولی هر کدام تفاوت هایی دارند. معروف ترین این توزیع ها Ubuntu ، Debian و Centos می باشند. هر کدام از اینها برای کاربرد های متفاوتی مناسب هستند.
لینوکس یا ویندوز سرور؟
حالا که درباره این دو اطلاعات بیشتری دارید ، زمان آن است که بدانید کدام بهتر است. سیستم عامل لینوکس بر خلاف ویندوز از منابع کمتری استفاده می کند اما ویندوز به رابط گرافیکی آن استفاده آسان تری دارد. شما اگر بخواهید از هر کدام از توزیع های لینوکس را استفاده کنید ، باید برای هر کاری کامند های مشخص آن را وارد کنید. مثلا اگر بخواهید وارد یک پوشه خاص شوید ، باید کامند بزنید. اگر بخواهید یک فایلی دانلود کنید باید کامند بزنید و… پس استفاده از لینوکس به مراتب سخت تر است.
اگر بلد نباشید از لینوکس استفاده کنید و بخواهید یک سرور اختصاصی داشته باشید ، ویندوز سرور گزینه خوبی است. زیرا هم استفاده از آن راحت است و هم منابع سرور از بس زیاد است که دیگر نمی خواهد نگران این باشید که خود سیستم عامل چقدر از این منابع را استفاده می کند. ولی اگر بخواهید یک سرور مجازی بخرید ، منابع محدود تر است و اکیدا توصیه می شود که از یکی از توزیع های لینوکس استفاده کنید. زیرا خود سیستم عامل منابع خیلی کمتری نسبت به ویندوز سرور استفاده می کند و اگر بخواهید از تمام ظرفیت سرور استفاده کنید ، تنها راه آن استفاده از لینوکس می باشد.
کدام برای طراحی سایت بهتر است ؟ سرور مجازی ، اختصاصی یا هاست ؟
اگر بخواهید سایت خود را میزبانی کنید ، کدام یک از این سرور ها برای شما مناسب هستند؟ با توجه به معیار های بالا که به شما توضیح دادیم (درخواست و ترافیک کاربران) بهترین نوع سرور برای شما متغیر است.
هاست
اگر شما بخواهید از هاست استفاده کنید ، اولین مزایای آن قیمت ارزان هاست نسبت به دو مورد دیگر می باشد. همچنین استفاده و مدیریت هاست خیلی آسان تر از سرور مجازی و اختصاصی می باشد. زیرا هاست مخصوص میزبانی وب می باشد. اما منابع سرور در هاست بسیار نا چیز است و اگر درخواست کاربران زیاد شود ، هاست به مشکل بر می خورد. همچنین خیلی از هاست ها محدودیت ترافیک و ایجاد دامنه های جدید و دیتابیس و ساب دامنه را دارند در حالی که در دو مورد بعدی این محدودیت ها (به غیر از محدودیت ترافیک در برخی از سرور های مجازی) وجود ندارد.
پس اگر بخواهید یک سایت جدید را راه بیاندازید که بازدید روزانه کاربران آنقدر زیاد نیست و سایت به دلیل جدید بودن حجم خاصی ندارد ، یک هاست 5 گیگابایتی کاملا برای شما کافی و حتی بیشتر است.
سرور مجازی
سرور مجازی از آن طرف منابع بیشتری از سرور را در اختیار دارد و تعداد بیشتری از درخواست همزمان کاربران را می تواند پردازش کند. همچنین در بیشتر سرور های مجازی ترافیک نامحدود می باشد. در ضمن شما می توانید خیلی کار های دیگری از به علاوه میزبانی وب با آن سرور مجازی انجام دهید. در ضمن سرور های مجازی حافظه خیلی بیشتری در اختیارتان قرار می دهد که دیگر فعلا ها نگران کمبود فضا نباشید. اما قیمت سرور مجازی بسیار بالاتر از هاست ها می باشند و مدیریت کردن آن بسیار سخت تر می باشد. زیرا شما باید یاد بگیرید که چطور از توزیع های لینوکس استفاده کنید.
یکی از مزیت های سرور مجازی ارزش خرید آن می باشد. اگر شما یک نگاهی به قیمت هاست ها بیاندازید یک چیزی را متوجه می شوید : اینکه هاست های پر حجم قیمتی برابر با سرور های مجازی دارند. هاست هایی با حجم 2 یا 5 گیگابایت قیمتی ازان و مناسب دارند اما هاست هایی با حجم 50 گیگابایت قیمتی برابر سرور های مجازی دارند که حجم بیشتر و رم بیشتر و پردازنده بهتری به شما اختصاص می یابد. پس سرور های مجازی واقعا ارزش خرید بالاتری نسبت به هاست های پر حجم دارند.
اگر شما سایتی دارید که فایل های زیادی دارد و کاربران زیادی روزانه از سایت شما بازدید می کنند ، سرور مجازی برای شما مناسب می باشد. زیرا مشکل حجم شما از بین می رود و سرعت سایت برای حجم زیاد کاربران کم نمی شود.
سرور اختصاصی
در سرور اختصاصی دیگر نیازی نیست حتی به محدودیت منابع سرور فکر کنید ! شما سرور اختصاصی خود را دارید و می توانید تقریبا هر کاری انجام دهید از میزبانی سایت گرفته تا ایجاد وب سرویس و حتی سرور بازی و گیم ! شما همچنین محدودیت ترافیک نخواهید داشت و حافظه شما تقریبا نامحدود است. شما می توانید از این سرور به عنوان سرور دانلود هم استفاده کنید یا حتی تمام فایل های مهم تان را در این سرور انتقال دهید. امنیت در این نوع سرور به حداکثر خود می رسد زیرا دیگر این سرور را با فرد دیگری به اشتراک نمی ذارید. اما مدیریت کردن این سرور بسیار سخت می باشد و قیمتی فضایی دارد ! یعنی شاید این نوع سرور ها 10 برابر سرور مجازی هزینه داشته باشند !
اگر شما یک سایت معمولی با بازدیدی معمولی دارید ، این سرور برای شما پیشنهاد نمی شود. اما اگر دارای یک سایت و کسب و کار بزرگی هستید که روزانه هزاران یا حتی صدها هزار کاربر به سایت شما بازدید می کنند در آن زمان این نوع سرور ها می توانند مفید باشند.
جمع بندی
این هم تمام اطلاعاتی که شما نیاز بود قبل از خرید یک سرور بدانید ! اگر سوالی داشتید می توانید از قسمت کامنت ها از ما بپرسید یا اگر نیاز به مشاوره دارید ، می توانید از طریق شبکه های اجتماعی یا صفحه تماس با ما ، با ما ارتباط برقرار کنید. در نهایت اگر خواستید هر کدام از این سرور ها را خریداری کنید ، حواستان به اعتبار آن سایت و ارائه پشتیبانی باشد. زیرا پشتیبانی مهم ترین قسمت می باشد. اگر آن سایت پشتیبانی خوبی نداشته باشد ، اکید توصیه می شود که سراغ آن وب سایت نروید.